Żołnierze Wyklęci a może raczej przeklęci?

dodano 2017-03-01 17:28 w kategorii: Powiatowe

W lutym minęła 72 rocznica wyzwolenia Lubina spod władzy nazistów. Co roku czczono pamięć tych którzy oddali życie za nasze miasto. Aby oddać hołd poległym na uroczystościach pojawiały się delegacje i przedstawiciele władz miasta, powiatu i gminy.

Niestety, w tym roku ani Urząd Miasta ani Starostwo Powiatowe nie zorganizowały oficjalnych uroczystości, nie pojawił się także nikt z lubińskich samorządowców.

Tymczasem z doniesień medialnych wynika że na zorganizowanym 26 lutego w Lubinie Biegu Tropem Wilczym, imprezie sławiącej tzw. Żołnierzy Wyklętych pojawił się sam Starosta Lubiński oraz dość liczna reprezentacja radnych związanych z ugrupowaniem Roberta Raczyńskiego. Obecność Posła na Sejm RP, członka partii Prawo i Sprawiedliwość, p. Krzysztofa Kubów nie dziwi.

II wojna światowa była najstraszniejszym wydarzeniem w XX wieku. My Polacy po 6 latach hitlerowskiej okupacji mogliśmy poczuć się znów gospodarzami na swojej ziemi. Nie była to niepodległość w pełnym znaczeniu tego słowa ale pamiętajmy że o powojennym losie Europy zdecydowało trzech panów: Stalin, Roosevelt i Churchill i nikt i nic nie mogło tego zmienić.

Nasze babcie i dziadkowie mogły znów posłać dzieci do szkoły, układać sobie życie, także na Ziemiach Odzyskanych(sam pamiętam rodzinne opowieści jak zasiedlano podlubińskie wioski).

Niestety część żołnierzy nie potrafiła odnależć się w nowych realiach i zwróciło się przeciwko przedstawicielom odradzającego się kraju. Niektórzy z nich zrezygnowali z otwartej konfrontacji z wojskiem polskim i za cel obrali sobie słabszych od siebie: ludność cywilną, która bronić się nie mogła. Znamienne jest że najgłośniejsze zbrodnie tzw. podziemia antykomunistycznego nastąpiły w latach 1945-47, wiele miesięcy po kapitulacji Niemiec i charakteryzowały się okrucieństwem sprawców wobec kobiet i dzieci! Nawet powołany do życia przez prawicę Instytut Pamięci Narodowej stwierdził że część tych zbrodni nosi znamiona ludobójstwa.

Zapowiadana wizyta Andrzeja Dudy i innych ważnych polityków Prawa i Sprawiedliwości w Zagłębiu Miedziowym i entuzjazm lubińskich władz sugeruje że po burzliwym romansie politycznym Roberta Raczyńskiego z Pawłem Kukizem szuka on kolejnej trampoliny do władzy.

Szkoda tylko że okazuje przy tym brak szacunku dla prawdziwych bohaterów którzy oddali życie za to żebyśmy mogli tutaj być, pracować, cieszyć się życiem. Tym bardziej smuci chęć przypodobania się partii która przed wyborami obiecywała znieść podatek od kopalin nałożony na KGHM przez rząd Platformy Obywatelskiej a którego wysokość utrudnia koncernowi skuteczne konkurowanie na rynku globalnym. Nie ma także żadnych wiarygodnych informacji pozwalających sądzić że ten podatek zostanie uchylony w najbliższym czasie. A pamiętajmy że KGHM to my, każdy z nas jest jakoś związany z tą firmą i jej dalszy los jest ważny dla każdego mieszkańca regionu.

Promowanie wątpliwych postaci i ich mało chwalebnych czynów w imię politycznych interesów i interesików to nie polityka lecz politykierstwo.

Daniel Rędziński